Thursday, October 8, 2009


Tere! Kirjutan teile seda bloogi 8. oktoobri varahommikul. Käes on pidulik hetk, mida olen kaua aega pikkisilmi oodanud - täna algavad kogu Eestis kohalike omavalitsuste e-valimised; ja kestavad kuni tuleva kolmapäevani. See on väike suur samm Eesti ja Maailma jaoks, ja see on suur au. Kuigi esmapilgul erilist vahet nagu varasemaga polekski, ainult mugavam, siis tegelikult on valimiskampaaniate läbi viimise kord ja kultuur nende nelja pika lühikese aasta jooksul, mil e-valimisi korraldatud on, oluliselt edasi arenenud.

See pole koht, kuhu toppama jääda, vaid just vastupidi, sirge seljaga edasi liikuda. Mul on rõõm ja au, et olen kandidaat Tartu linnavolikogusse ja tahan selle ajaveebi kaudu teiega jagada, mis mind kandideerima ajendas, ning milliseid teemasid ma enda kui munitsipaalpoliitiku jaoks oluliseks pean.

Kandvaks mõtteks, mida ma oma uues - linnavoliniku - ametis rõhutada tahan, on tudengite õigustega arvestamine. Tartu on tudengilinn, mille vitaalsust kannavad edasi just siin elavad tudengid, keda kokku on ligi veerand linna elanikest. Seda on sama palju kui pensionäre, või rohkemgi veel. Ometigi ei huvita tudengid linna tasandil tegelikult kedagi. Kuidas muidu seletada, et vana Ujula tn. jalakäijate sild, mis autode tee lühendamiseks välja vahetati, roostetab Emajõe ääres, ent kogu linnas pole senini loodud normaalset võimalust ratast rentida???

Põhjus selleks on väga lihtne. Tudengeid justkui poleks olemas, sest linnavalitsus pole taibanud ülikoolide infosüsteeme linnamajandusse integreerida. Seeläbi on tudengkonna staatus määratletud läbisõitva turistina, kes vaadaku ise, kuidas hakkama saab. Linnavalitsuse ja ülikoolide vaheline lõhe teeb haiget mõlemale poolele, eelkõige aga lõppkokkuvõttes just tudengitele. Õigupoolest on ka Tartu linn huvitatud tudengite elanike registrisse kandmisest, et seeläbi oma riiklikke eraldisi suurendada, ning viimaks ometi taas 100'000-linnaks saada. On vaid kole kahju, et meie südametunnistusele koputada üritavate reklaamikampaaniate läbi viimiseks asjatult süütuid puid on raisatud. Hoopis parema tulemuse annaks elanike registri ja õppeinfosüsteemi andmebaaside omavaheline integreerimine, kust iga tudeng ühtsest kohast oma toimingud linnaga ausalt ja rahulikult korda saaks ajada. Tulevikus oleks sama loogiline, et eksamiteemade vaatamise kõrval ÕIS-ist ka hääletada saaks, keda tudengid linna - ja ülikooli - juhtimas näha sooviksid. Seetõttu on minu valimisplatvormi hüüdlause: E-VALIMISED ÕIS-VALIMISTEKS!!!

Luban veel kõigile tudengitele tasuta rüperaale ning riikliku teadustööde konkursi elektrooniliseks muutmist. Üks neist lubadustest on töös, teine tädetud. Et teada saada, kumb, tule siia homme tagasi. Postitan nädala jooksul iga päev uut ja huvitavat, sealjuures annan ülevaate kirkamatest momentidest, mis mul oma täpselt ühe aastase tudengipoliitiku karjääri jooksul läbi on õnnestunud elada.

Valimistulemustest hoopis olulisem on minu jaoks aga reedel, 16.08 Tartu Tudengipäevade raames toimuva tudengite solidaarsusketi TARTU KETT õnnestumine. See on just see üritus, kus ka just Sina kaasa saad lüüa ja aidata - olgu Sul sissekirjutus Tartus, Toilas või kusagil mujal. Kui viibid reedel Tartus, tule kindlasti kohale!!! Käi juba praegu ära www.student.ee ja PANE ENNAST KIRJA!!!

Catch the Wave, Find the Cure
TUDENGISTAATUS ON PRIVILEEG!!!